Doelgroepen

 

De Online marketeer in de korte keten

 
 

KK2.0 beschouwt het internet/online als essentieel medium om in contact te komen met klanten. Online marketing omvat in brede zin alle activiteiten die zijn gericht op het afzetten van producten en diensten en het ontwikkelen van klantrelaties via het internet.

 

ieder zijn specialisme

Online marketing is krachtig: Je kunt nieuwe doelgroepen bereiken, resultaten meten, een klantenkring of community opbouwen, real-time bijsturen. Het biedt veel meer mogelijkheden dan “offline”. Maar hoe kun je als Korte Keten ondernemer online marketing inzetten om zo je merk/producten te positioneren? Het is een rimboe van nieuwe begrippen en concepten, zoals customer journey, contentmarketing, SEO (optimaliseren van zoekmachines), SEA (adverteren in zoekmachines), e-mailmarketing, social media en online adverteren. Dat kan een boer nooit alleen!

 

Online marketing als dienst

Het beoogde shared service platform moet de Korte Keten ondernemer helpen door zorg te dragen voor voldoende (kwalitatieve) bezoekers, met een goede conversie (van bezoek naar aankoop) en een gezonde omzet per bezoeker. Daarnaast moet het platform werken aan een  klantengroep die regelmatig terugkeert. Het platform moet hiertoe specialisten leveren die dagelijks bezig zijn met zoekmachine optimalisatie, online advertising, social media, e-mail marketing, enzovoorts.

In het algemeen kun je stellen dat het platform de complete ‘customer Journey’, de klantreis ondersteunt.

In het model van de Customer Journey wordt een vijftal fases onderscheiden in het koopproces van een klant, te weten:

  1. Bewustwording: de klant ontdekt dat hij behoefte heeft aan onze producten;
  2. Overweging/afweging: de klant gaat producten met elkaar vergelijken;

  3. Kopen: 'Yes, hij koopt!'

  4. Herhalingskoop/service: de klant heeft mogelijk vragen over het product of behoefte aan service.

  5. Loyaliteitsfase: de klant kan ambassadeur worden van onze diensten, en komt terug naar onze webwinkel.

Iedere fase vereist een bepaalde communicatiestrategie en ondersteuning die aansluit bij het specifieke gedrag van de klant in die fase. Het shared service platform moet elke fase ondersteunen.

In de customer journey wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen de online en de fysieke contactmomenten (de zogenaamde touchpoints). Online touchpoints zijn contactmomenten die digitaal plaatsvinden zoals email, website, whitepapers, social media en dergelijke. Fysieke contactmomenten zijn bijvoorbeeld winkelbezoek cq bezoek aan boerderij, lezingen en open dagen, telefonisch contact, open dagen etc.

Het platform ondersteunt met name de online touchpoints, maar kan uiteraard behulpzaam zijn bij die fysieke touchpoints. -

“De mix tussen fysieke communicatie  en online communicatie gaat ons een stuk verder brengen. We kunnen wel wat hulp van professionele online marketeers gebruiken.”

— Deelnemer Keten Challenge KK 2.0